Friday, January 21, 2011

sape nak kurus? den nak bagi tips ni haa. keh keh keh




anda bermasalah berat badan. inginkan badan slim dan ramping. kami ada penyelesaiannya. haha (takbolehbelahweiiii :P)


aku pelik nau kalau orang cakap dia kurus. makan banyak tapi tak gemuk-gemuk. pasai aku ni kategori takdelah makan sangat, berat pon takdelah senang sangat nak naik. tapi bila nak turunkan balik berat badan, susau nau! felik tapi benar T____T

so, sape-sape nak diet, meh sini baca tips den nak bagi ni.

1. Breakfast kena ambik. ni penting ni. jangan skip. Tapi jangan laa pulak hang pi bedal roti canai ke, nasi lemak ke pepagi buta tu. makan roti dengan milo kire ok ahh.

2. Lunch pulak kalo boleh lewatkan sikit. masa ni hang nak bedal nasi pun bedal lahh. Tapi jangan ah duk ambik lauk-lauk yang berminyak bersantan tu semuaa. ambil lauk yang kurang manis, kurang garam, kurang santan, kurang minyak.

3. Kalau tengah diet ni, elok hang skip dinner. senang cakap, tak payah makan malam ahh. hehe.

4. Minum air masak banyak-banyak. tapi make sure minum air setengah jam sebelum dan selepas makan. jangan ah pulak tengah-tengah syok makan, korang g minum air pulak. nanti perut buncit. haa, silap-silap aribulan orang duk tanya, ni pregnant berapa bulan ni? keh keh keh.

5. exercise sekurang-kurangnya 30 minit sehari. tak kisah la berenang ke, skipping ke, main futsal ke. ahh, gasak laa nak main exercise apa-apa pon. janji exercise. hehe. ni penting untuk pembakaran lemak.

tapi. kena ingat satu je. jangan crash diet. pasal bahaya tuk badan kita. Aku pernah gak ah try makan epal hijau je pasai nak diet dalam masa yang singkat konon-kononnya. Alih-alih, besok tu tak tahan, aku bedal nasi pagi, petang, malam. fadammuka. diet laa konon. keh keh keh


ok bai


11 comments:

Solihin Zubir said...

sy dh kurus..
kalau nak gemok, sy kena amalkan tips di atas secara berlawanan la eh? ehhehe..

ct kamila said...

solihin:

haha..rasa-rasanya macam tu laa..

:P

Ieqa Swetluv said...

kita lak terbalik tengah berusaha naikkan berat badan, da wat mcm2 tp x naik gak huh

Ieqa Swetluv said...

sy pulak berusaha nak naikkan berat badan, dah telan macam2 tp x naik gak camne tu wawawa ;p

miss lolly a.k.a luvfareda said...

nak gemokkkkkkkkkkkkk

Amni said...

macam mana nak berlawanan? errr... kalau lawan breakfast apa dia? kena makan roti canai, makan berlemak dan berminyak? ewww.... t muka lak jadi berminyak.. alahaii... jadi kurus sangat ni pon susah kan? bek sedang2...

ct kamila said...

ieqa:

alaaa, jelesnya..

nk gemok. mkn byk2 eh..hee

:P

ct kamila said...

lolly:

aaaa...jeles3.. ai nk kurus.. hehe

:P

ct kamila said...

amni:

kna terbalik kan la gitu.. hehe..

btw, btol2..sedang2 br cumei.. :P

sugar2 kapas strawberry said...

sush la nk diettttttttttt

ct kamila said...

sugar:

mmg agak susah la kan.. haish