Friday, January 14, 2011

keunikan loghat di malaysia. ecehhhh!


loghat dalam bahasa standart, loghat laa jugak kan.. (dah start mengarut dah! hee :P)

aku tetibe macam tertarik nak tahu pasal loghat-loghat ni. Kat malaysia kan banyak nau loghat. tapi aku suka loghat terengganu (pasai aku memang orang terengganu. kihkih), then kelantan, kedah and nogori.

tapi bila cakap loghat negeri kita, sometimes orang tak paham. tu yang best tuu.. ( keji nau!) hehe.

ni beberapa contoh loghat yang aku nak share.. (sambil batuk-batuk) cehhhh! macam pandai je.

bahasa standart
--> berlagak laa dia tu. aku memang tak suka orang macam tuu

loghat ganu
--> nebeng nggoh la ye tu. aku memang dok wehi orang gitu

loghat kelantan
--> berlagok laa dio tu. aku meme tok suko ore gitu

loghat kedah
--> aku tak pandai laa pulak nak translate dalam loghat kedah ni. teehee

loghat n9
--> berlagak laa dia tuu. den tak suka orang macam tu aih (betul ke? haha. tak reti nau den nak cakap loghat nogori ni. tapi den suka kalau dengar orang nogori cakap. haha)


baibai


12 comments:

chiLleD...!! said...

unik kn loghat yang ada di malaysia ni..tp law gna loghat sendiri kt tempat org, sah2 org xpham..hehe

hakim said...

knape peneng guna loghat nogori? haha

ct kamila said...

chilled:

2 yg best 2..bila org x phm loghat kite..

hehe

:P

ct kamila said...

hakim:

eh eh eh.. salooohhh plop..wakakaka :P

Solihin Zubir said...

loghat kedah :

belagak nak mampoih natang tu.. meluat gila org lagu tu..

sekian..
haha.. ;-p

sugar2 kapas strawberry said...

hek2..sy kelantan..kwn2 sebok nk blaja bhsa kelantan.bila da konon2 reti sume cm siam ckp.ahahaha

ct kamila said...

solihin:

haha...bgus2..ade tranlator dr kedah.. kehkeh

:P

ct kamila said...

cik linn:

haha... mcm siam plak eh.. adeh..mesti kelakau jadinya..

:P

Amni said...

loghat kuching, sarawak,
lawa nya ya eh! sik suka mek urang keday ya...

hahaha.... bunyi cam lain tak? =P

ct kamila said...

amni:

ni kalo sy dengar, konpem x phm pape.. haha

:P

ciknabil-a said...

loghat perak xda kew? heheee...

ct kamila said...

nabila:

x reti la nak ckp perak. hehe..

:P