Saturday, August 28, 2010

Ni la jadinya bila orang terengganu mula wat lawak..


Sebelum korang gelak, aku gelak dulu..hahaha..sakit perot aku bila baca mende alah ni...
Ni la kisahnya..mmg panjang.tp lepas korang baca, mesti gelak sampai keluar air mata segala..haha



Samekong dan salang sejahtera. Sini saye ade satu cite untuk pengajarang
semue. Bagi sape-sape yang nok gi interbiuw dang ade niat nok nippu mase
interbiuw tu, ingat- ingatlah cite ni. Kisoh benar ni tau bukang
rekaang!!!

Beberape hari yang lepas, satu temuduge kenaikang pangkat telah dibuat
oleh saloh sebuoh anok syarikak TNB. Biaselah kang kalu nok naik pangkat
mestilah duduk ujiang bertulis dang lepas tu barulah ujiang bercakak
pulok (temuduga lah tu) test suare lah pulok. Dang dalang rama-rama yang
terpilihtu ade tige kawang kite dari Tranung telah dipilih untuk di
temuduge. Kebetulang pulok tige kawang kite ni adelah peserte ketige
yang pertame. Ape lagi debor peruk lah kawang 3 orang nih. Kawang yang
nombor satu mule la merungut, (kene bace ikut loghat terengganu!).....

"Baru je sapa sini, letih tok hilang lagi, doh bale baru sapa pulok".

Sampuk pulak kawan yang kedue ni.... "mapuh kite kalu lagu ni... aku doh
kecuk perut ni".

Dang bersuare la pulok kawang yang ketige ni dengang berlagok macho
seraye berkate "Mu nok takut bende gok awang eh... Kalu die tanye, mu
jawap je la. Kalu mu tok tahu, mu bahang gi la jawap bende pun.... Janji
mu jawap doh. Hok mu due ekor ni takut sangat bak pe.... Bukangnye tukang
interbiuw tu nok makang mu. Cer mu tengok aku nih, rilek je. Siap buleh
control macho lagi".

Tibe mase yang ditunggu-tunggu, make name kawang kite yang pertame ni pun
dipanggil.

Dalam 15 minit kemudian, kawang yang pertame ni pun kuor lah. Ape lagi
macang kera kene belacang la kawang nombor due ni dok tanye ape soalan
yang di tanye oleh tukang interbiuw tadi.

"Eh awang! menatang bende tukang interbiuw tanye mu tadi???". awang
nombor satu tadi pong jawap, "Susoh jugok soalan die, tapi aku tok ingak
doh bende yang die tanye tadi, tapi se je yang aku ingak die tanye....
pengerusi TNB yang baru sape name. Aku pung jawaplah Datuk Jamaluddin
Jarjis".

Kawang nombor due pulok menyampuk "Ah sudoh! aku tok reti starang nok
sebuk name tu. Guane nih awang? Aku rase nok terkecing doh ni. Ah! aku
tulih kat tangan je la awang. Kalu die tanye senang le sikit aku nok
jawak."

Pastu sapok le pulok kawang nombor tige yang berlagok panda nih, "Bak pe
yang mu jadi bodo sangak nih. Jangang tulih kat tangang, nanti tukang
interbiuw tu napok mu tulih situ. Mu tulih kat getoh spenda mu tu. Kalu
die tanye, mu selok la sikit spenda mu, mu buat-buat la gatal kat perut.
Pah tu mu kerling la sikit name pengerusi TNB tu".

Ape lagi... kawang nombor due ni pong suke la dengor idea bernas kawang
die tu. Tapi die tok tahu yang kawang die nombor tige tu pong panik gok,
sebab die pong tok tahu nak sebut macang mane.

Name kawan nombor due pun dipanggil... . Dalang 20 minit kawang nombor
due tok kuor2 lagi. Kawang yang nombor tige panik doh nape kawang die tu
tok kuor2 lagi. 5 minit pah tu, kuor la kawang nombor due ni dengang muke
tersenyum. Kawang nombor tige pong tanye la, amende soalang yang kuor,
jawap la kawan no due ni, "Susoh gok soalang die tapi soalang pengerusi
TNB tu aku buleh jawap... aku sempak selok spenda aku. Tukang interbiuw
tok nampok aku selok tadi".

Kawang nombor tige ni pong panik la. "Ah sudoh awang! aku pong sebenor
nye tok tahu jugok nok sebuk name pengerusi TNB tu".

Jawap lah kawang no due tadi. " Mu tulih pade getoh spenda mu tu macang
aku buat nih"

Kawan no tige pulok jawap," Aku nok tulih macam mane aku tok pakai
spenda"

Ape lagi kelang kabut le kawang kite. Tibe-tibe kawang no satu yang dari
tadi berdiam diri tadi bagi idea..... "Ape bende yang susoh sangat ni
awang, mu beri je spenda mu kat die kejap."

Ape lagi bergegas la kawang2 ni pegi toilet untuk berpindoh suor dalang.
Tok lame lepah tu name kawang no tige ni pong dipanggil. Dengang semangak
berkobor-kobor dan rase confident yang amat sangat kawang kite ni masuk
dalam bilik interbiuw tu. Tok sapa 10 minit kawan nombor 3 ni kuor
sambil tergaru-garu kepale dengang muke kepelikkang. Kawang2 die yang
dok luor ni tanye la kenape kuor awal sangat?

Kata kawang nombor tige, mase ahli panel tanye name pengerusi TNB tu,
die jawap je la. Tapi, tok pasa-pasa semue ahli panel suke sampai kang
ade yang mengalir-alir air mate tok tahang sangat. Pastu kawang2 ni tanye
la, mase ahli panel ni tanye name pengerusi TNB tu, ape mu jawap. Dengang
confident die bagitahu dengan kuat dan lantang..... ......... ... "Datuk
Calvin Klien".

Rupe-rupenye mase kawang ni berpindoh seluor dalang tadi, kawang yang
sorang ni dah terpakai terbalik rupenye yang belakang ke depang, yang
depang ke belakang. Name pengerusi TNB kat belakang, name jename spenda
tu pulak kat depan. Tergelok besorlah kawang2 yang due orang lagi
tu.....Gitulah cerite nye.... spang kederang sunggoh

Sooooooooo.......

macam mana? lawak tak? lawak kan..kan..kan...hahaha


k,la chow cin chow


5 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

ahahahhahahha..hny mampu gelak dr jauh..lawak seyh.

::cikserai:: said...

hok aloh..wak malu ke orang ganu je kalu gini gak..hahahaha

ct kamila said...

cik sugar2 kapas:

first aku baca dah tergelak sorang2..hehe

ct kamila said...

cik serai:

haha...2 pasal..mcm2 dyeorg ni...

Anonymous said...

xlawak pun...