Sunday, March 25, 2012

Resepi : apam polkadot


Assalamualaikum.

Hai korang. Minggu lepas aku letak gambar apam polkadot yang aku buat. tak sangka lak den ramai bobonar lak aih mintak resepi. ecehhh. ramai tuu dalam 4,5 orang je kot aku rasa. muahaha.


Ok fine-fine. Meh aku share resepi meh.


3 biji telur dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna


Cara-cara penyediaan apam polkadot
1. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
2. Selepas tue, baru campur bahan2 lain(masukkan susu, tepung dan last sekali ovelette. Then, masukkan esen vanilla) dan mix lagi sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).
6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus



Haa, bukan susah uolss. senang je. ececece kemainnn! heee. So, hasilnyaaaaaaaa








p/s: masa letak pewarna tuu, make sure korang letak banyak sikit eh. kalo tak, nanti kaler dia jadi tak cantik. pucat lesi macam orang sakit lak jadiknye nanti. hehee


ok bai



9 comments:

ucupiza said...

time kasih sudi kongsi resepinya

amir aizat said...

nice !

Amirah Adnan said...

pening ambe bace.. payoh ni payoh! muahahaha ;p

Ct Kamila said...

ucupiza: welcome :)

amir: tengs! :D

amirah: haha..nebengggg! :P

nabByla said...

bella nak try t. resepi dah amik. hehe wish me luck ! :D

fyna said...

sedapnyaaaaaaaaaaa..nanti nk try buat =)

Ct Kamila said...

bella : try3..hehe :P

fyna: sis, ai peminat blog uuu :P

nabByla said...

akk napa bella buat apam nie tak mahu naik ? akak paham kan apa bella maksudkan?

Ct Kamila said...

x naik? akak rase bella pukul sekejap kot..dia kena pukul lama.. pukul smpai lebammm... kikiki~